Przechowywanie wędlin – ważna sprawa!

Przechowywanie wędlin – ważna sprawa!

data

Wielu z nas nie zdaje sobie nawet sprawy, że wędliny muszą być odpowiednio przechowywane. Któż z nas nie złości się, że powstają na nich wykwity, a tak niedawno zostały kupione. A my nawet nie orientujemy się, jakie podstawowe błędy popełniamy. A ich wyeliminowanie pozwala dłużej cieszyć się aromatem i smakiem naszych ulubionych wyrobów wędliniarskich. Jak zatem należy właściwie przechowywać wędliny? O tym wszystkim można poczytać w poniższym tekście. Gorąco zachęcamy do jego lektury i już zaczynamy!

Wykwity na wędlinach

Wykwity na wędlinach, powstają ze złego ich przechowywania, co nadal wielu z nas dziwi. Nasza wiedza w dalszym ciągu jest niewielka. Z tego względu warto także dodać, że wspomniane wykwity nie mówią o tym, że nie można już spożywać tego produktu. Otóż wystarczy ich zeskrobanie czy odcięcie, a resztę wędliny można spokojnie zjeść.

Zawijaniu mówimy stanowcze nie

Wielu z nas zapomina, że do lodówki nie powinno kłaść się wędlin, które są zawinięte w ręcznik papierowy, papier czy ścierkę. To podstawowy błąd, który wielu z nas popełnia. Takie przechowywanie tych produktów prowadzi do pojawienia się na nich pleśni.

Wyjmujemy z opakowania 

Kolejny błąd, jaki często popełniamy to zostawianie wędlin w otwartym opakowaniu próżniowym VAC. To dobra droga do ich szybkiego popsucia się.

Sprawdzić opakowanie

Ważne jest także sprawdzenie opakowania hermetycznego, do którego zapakowane są wędliny. Jest to szczególnie istotne w przypadku ich przechowywanych przez dłuższy czas. I tutaj warto pamiętać, że w przypadku rozszczelnienia się opakowania należy wypakować z nich produkt.

Wskazany dystans 

Wędliny nie powinny dotykać ani półek lodówki, ani innych produktów. To ważna, a tak często zapominana zasada podczas ich przechowywania. Komu z nas nie zdążyło się do zapchanej lodówki, tak na siłę wepchnąć jeszcze jedną sztukę wędliny…

Jakość

Przy wyborze wędlin postawmy na jakość. Jeśli wybieramy tańsze produkty, niższej jakości to nie powinniśmy się dziwić, że szybko się psują. Przede wszystkim warto postawić na dobrego dostawcę. Jednym z nich jest sieć sklepów Świeżyzna, która dostarcza najwyższej jakości mięsa, wędliny, a także produkty garmażeryjne. Warto wspomnieć, że bazuje ona na tradycyjnych recepturach i metodach wędzenia oraz starannie selekcjonuje składniki do ich produkcji. Dzięki temu zyskała renomę na rynku i sprostała oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów.

Bardzo dobrą wędlinę kanapkową, podroby, kiełbasy cienkie i wędliny pieczone możemy zakupić w sieci sklepów Świeżyzna oraz w sklepie internetowym https://sklep.swiezyzna.pl który oferuje mięso i wędliny online.

Materiał partnera