Kuchnia turecka jest wyjątkowa. Do przyrządzania tureckich dań są wykorzystywane różnorodne składniki, a bogactwo przypraw oraz sposoby przyrządzania dań, wpływają na ich wyjątkowy smak. Wśród tureckich potraw prym wiedzie kebab, pieczone warzywa oraz słodkie przekąski. Gdzie znaleźć dobrą restaurację turecką?
Pobyt w stolicy? Wizyta w tureckiej restauracji!
Warszawa to miasto, w którym można zwiedzić nie tylko mnóstwo ciekawych miejsc, lecz także dobrze zjeść. W znajdujących się tutaj restauracjach serwowane są nie tylko dania kuchni polskiej, lecz także włoskiej, francuskiej oraz wielu innych państw świata.
Pośród wielu lokali, w których serwowane są dania o wyjątkowym smaku i aromacie, można wymienić te, które serwują potrawy pochodzące z Turcji. W restauracji tureckiej można zjeść nie tylko najbardziej popularnego kebaba, lecz także skosztować wiele innych dań oraz słodkich smakołyków. Jest to miejsce, które warto odwiedzić, będąc w stolicy.
Restauracja turecka Warszawa
Restauracja turecka w Warszawie Osmania? Skąd nazwa? Przed wiekami na terytorium dzisiejszej Turcji żyli nomadowie, którzy to prowadzili koczowniczy tryb życia. Zajmowali się oni hodowlą zwierząt pasterskich i to właśnie sprawiło, że podstawą kuchni tureckiej stało się mięso, a przede wszystkim jagnięcina, baranina i wołowina. Do dziś w Turcji powszechnie spożywane są także produkty mleczne takie jak sery i jogurty.
Gdy nomadowie zmienili tryb życia na osiadły, do tureckiego menu zaczęto włączać warzywa. Bakłażan, cukinia, kapusta, ogórki, pomidory soczewica, bób czy ciecierzyca,
produkty stanowią dziś nieodłączny element kuchni tureckiej, z których przyrządzanych jest mnóstwo przepysznych dań.
Dziś w restauracjach tureckich, które znajdują się w Krakowie, Warszawie, Sopocie, Poznaniu, Gdańsku oraz w wielu innych, dużych miastach serwowany jest obowiązkowo aromatyczny kebab, do którego zgodnie z turecką recepturą nie serwuje się sosów. Mięso z jagnięciny, baraniny czy wołowiny jest przygotowywane w taki sposób, że sosy są zbyteczne.
Restauracja turecka Warszawa serwuje także pieczonego bakłażana oraz dania z farszem zawijane w liście winogron. W menu znajduje się także Kumpir, czyli ziemniaki nadziewane serem, masłem i warzywami takimi jak ogórki konserwowe, kukurydza, oliwki oraz cebula. Jest także oferowany falafel -danie z ciecierzycy lub bobu oraz hummus -pasta z ciecierzycy przyrządzanej z dodatkiem kminu rzymskiego, czosnku, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny.
W warszawskiej restauracji tureckiej nie brakuje także słodkości. Baklava to deser składający się cienkich warstw ciasta przekładanego miodem i orzechami z dodatkiem syropu. Będąc w tureckim lokalu, warto też skosztować chałwy przygotowanej z miazgi sezamowej.
Restauracja serwująca dania tureckie to wyjątkowe miejsce, w którym można delektować się wieloma daniami o wyjątkowym smaku i aromacie.